Depression kan vel sagtens opstå af mange grunde. Én kan være en ringe tarmflora.
Én anden mangel på animalsk fedt
Der er en tæt forbindelse imellem hjernen, nervesystemet og fordøjelsen.
Man taler om tarm-hjerneaksen, som bl.a. er etableret af Vagusnerven. Men også blodbanen forbinder områderne. Derfor er det ikke sært, at giftige affaldsstoffer fra diverse uønskede tarmmikrober kan påvirke sindet.
I en af GAPS facebookgrupperne lød på et tidspunkt dette spørgsmål fra en, der hedder Christina:
“Er der nogen, der erfaring med, om GAPS-kuren hjælper på depression? -Som i at komme af med nogle ordentlige hestepiller af antidepressiver og komme til at fungere normalt? Det ser ud som om det vil være en ret stor ændring i min kost, men hvis det vil ændre noget, vil jeg gøre et forsøg!”
Hertil svarede Yvette:
Jeg vil sige, at du bestemt skal overveje det og tro på projektet. Min personlige erfaring med kuren er indtil videre at jeg er blevet fri for alvorlig leaky gut, som udviklede sig til en myriade af symptomer såsom kronisk træthed, skizofreni + mere. Jeg har været igang i 6 1/2 uge og stort set alle symptomer er blevet så meget mindre, at jeg er helt målløs.
Jeg har fulgt kuren nøje og har haft stor tillid til at den ville virke, og det det har den så heldigvis. Den er det værd! Som mange personer her (i gruppen) kan skrive under på. Held og lykke!”
Desuden svarede Marilyn:
“På 2 måneder har jeg været i stand til at nedtrappe Fetzima (120), Ambien (10) og Klonopin (.5). Jeg lever nu mere i håbet. Mere energi. Det er intet mindre end fantastisk efter omkring 5 års tristhed.”
Læser man bogen “Nourishing Fats. Why animal Fats Belong To a Healthy Diet” af Sally Fallon Morrel (fra januar 2017) og slår op i kapitel 9 om “Animal Fats for the Mind” er man ikke i tvivl om vigtigheden af at spise smør, æg, animalsk fedt, fuldfed ost, mælk og fløde. For personer på GAPS-kuren skal sidstnævnte naturligvis fermenteres først så det bliver til youghurt og creme fraiche.
Personligt har jeg det sådan, at det er til at blive deprimeret af at se, hvor mange af mine vegetarvenner, der lider af depression.
Hej folk med interesse for GAPS. Jeg er psykolog i Faaborg på Fyn og jeg har de seneste år læst en del om tarmenes sammenhæng med en række mentale tilstande. Jeg har netop købt GAPS kogebogen og glæder mig til at kunne rådgive og informere mine klienter yderligere og mere præcist om emnet. Jeg kan i øvrigt anbefale bogen “Hjernens nye liv” af David Perlmutter. Tarmfloraens forbløffende evne til at helbrede og beskytte din hjerne. Her beskrives grundigt et bredt spekter af videnskabelige fund og undersøgelser, som ligger til grund for GAPS. David har som amerikansk neurolog og international anerkendt lederskab indenfor hjerneforskning, bred erfaring med symptomernes brede spekter og deres evne til at trække sig, når kosten omlægges. Eller når man i yderste konsekvens behandles med fækal transplantation. Han har også skrevet bestselleren Grain Brain, som ikke er oversat til dansk, så vidt jeg ved.
Hej Karen, tak for dit input! Perlmutters seneste bog er på min referenceliste i GAPS kogebogen, som jeg i øvrigt håber, du bliver glad for! Ikke Grain Brain – den er en kende for fanatisk og udnævner hvedemel som skurken til snart hvad som helst. Måske skriver han i absolutter for at få gennemslagskraft i det store USA. Perlmutter udnævner desuden sig selv som den, der i 2014 er den første til at meddele verden, at der er sammenhæng mellem tamrfloraen og fysikken såvel som psyken. Det vidner jo om hans manglende kendskab til kollegers arbejde gennem årtier. Det der ligger til grund for GAPS-kuren er mindst 95 års forskning og klinisk erfaring. Men det er jo alle tiders, at der kommer nye forskningsresultater på bordet, som bekræfter at der nok er noget om Hippocrates udtalelse, at alle sygdomme stammer fra tarmen. Og så jeg jeg ufatteligt glad for, at jeg i forvejen kendte til en løsningsmodel, nemlig GAPS-kuren, for den næsten dommedags-agtige stemning, bogen frembragte hos mig. HURRA for at der rent faktisk er noget at stille op! Det er meget positivt. (Og smager godt…:-) )