+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Tidligere redaktør på JAMA: fejl at fraråde mættet fedt

Tidligere redaktør af JAMA, Journal of the American Medical Association, George D. Lundberg, erklærer nu offentligt, at det har været et rigtigt dårligt kostråd at fraråde mættet, animalsk fedt. som en del af de officielle kostråd.

Spørgsmålet er, hvordan vi overhovedet er kommet dertil, at nogen føler sig nødsaget til at stå frem og indrømme, at de har taget fejl??

George D. Lundberg har en hel del refleksioner om det. Dels ser han, at hele lægeverdenen er i lommen på ufatteligt mange forskellige interesser, der alle har med penge at gøre. (Bl.a. dokumenteret af danskerne Ph.d Andreas Lundh samt Ph.d Gunver Lystbæk Vestergård.)

Dels er branchen i lommen på en kollegial stemning af ikke at gå mod strømmen og dermed risikere at blive frosset ud af det gode læge-selskab. Hvilket vil sige at blive censureret bort fra faglige tidsskrifter, ikke at måtte tale endsige deltage på konferencer, at blive fyret eller slet ikke engang kandidere til at få jobs, samt ikke få støtte til forskning. (Dette er beskrevet af bl.a. Dr Med Uffe Ravnskov i hans bøger om det nyttige i at have et højt kolesteroltal.)

Desuden er det et spørgsmål om kultur
Som Gary Taubes skriver i sin bog Anklagen mod Sukker, har lægevidenskaben meget at lære af andre naturfag som fysik, matematik, astronomi, kemi osv. For disse typer af naturfaglige forskere gælder det om at være nysgerrig, at tvivle og sortere bias fra. Man er ikke bange for at stå frem som en ener, der siger det modsatte af kollegerne.

Det bruger man ikke nødvendigvis i faget medicin
I naturfaget medicin er det ikke en selvfølge at undre sig og stille spørgsmål, når man nu én gang er blevet enige om at vedtage en antagelse.
Man køber en allerede fastslået formodning, selvom den er dårligt dokumenteret.
Man kommer slet ikke i tanker om at tjekke dokumentationens troværdighed.
I dette tilfælde har man jo vedtaget, at mættet fedt er skadeligt, så det bliver man ved med at gå ud fra.
Vedtagelsen er, som George D. Lundberg her siger i videoklippet, blevet et dogme.
Et andet eksempel på vedtagelser af dogmer i lægebranchen er det om, at træning hjælper samtlige personer med problemer i bevægeapparatet Dette dogme trænger mildest talt også til en revurdering.

Nu melder flere kritikere sig i koret af fagfolk, der tør stå ved, at de har taget fejl.
At de har taget ganske utroværdige studier seriøst, som studier, der fx er udført med kaniner, der fodres med animalsk fedt selvom de jo lissom er vegetarer og slet ikke kan tåle animalsk føde.

Eller hvad med et, der inkluderer 23 lande, men som kun udvælger 7 af landenes resultater, da de øvrige 16 landes ikke lige passede med forskerens tese.

Plus de tusinder af ernæringsstudier, der bruger selvrapportering, og som derfor ikke er det papir værd, de er skrevet på. Ingen husker, hvad de præcist spiste i forgårs og for en uge siden. Eller også pynter man på sandheden. Desuden glemte man at spørge om en masse andre fejlkilder såsom rygning, motion, søvn, arbejdsliv, hobbyer, relationer, sygdom og nå ja, og så hvad man i øvrigt har spist. Måske kan den slags data antyde tendenser, men de er ikke så solide og troværdige, at de dokumenterer noget som helst set med en videnskabelig brille; dette uanset hvor mange tusinde deltagere, der bidrager.

Og så er der lige den detalje, at mange studier er sponsoreret af fødevare eller medicinalindustrien. Det lader ikke til, at man er interesseret i at blive mere bevidst om den detalje og de konsekvenser det kan have for resultaterne.

Hvis for det første lægestanden havde været deres ansvar voksent
i de seneste 50 år, og stillet kritiske spørgsmål til utroværdig forskning, og hvis videnskabsjournalisterne for det andet havde påtaget sig ansvaret som vagthund, er jeg overbevist om, at vi ikke var kommet så vidt i forhold til antallet af kronisk syge mennesker i dag. Disse 2 brancher har helt overordnet – for der er heldigvis undtagelser! – været med til at cementere en af de mest skadelige myter om ernæring, at det skulle være farligt at indtage animalsk fedt.

Derfor er det med største fornøjelse, at jeg her bringer linket til endnu en stemme i koret af kompetente fagfolk, der tør reflektere ærligt i forhold til anprisningen af helbredsskadelige kostråd.

Slå lyden til og lyt i 8 minutter. Find filmen uden at skulle logge ind på Medscape:

  1. kopier denne linkadresse: https://www.medscape.com/viewarticle/900495
  2. Sæt den ind i søgefeltet i søgemaskinen www.duckduckgo.com  Her skulle det brugbare link med filmen ligge under overskriften: It´s Not the Fat That Makes Us Unhealthy

Le goût est dans la graisse – Smagen sidder i fedtet – hvilket også slås fast i GAPS kogebogen
Her kan du også få overblik over hvilke fedtstoffer, der egner sig til hvad, og det er skrevet i et meget nemt og forståeligt sprog.

Pin It on Pinterest

Share This