+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Du er selv nødt til at være kritisk, når der luftes myter om kolesterol

Det er en myte, at det er skadeligt at have et højt kolesteroltal. Der er flere nuancer, og som med så meget andet angående ernæring, skal man grave lidt dybere i et spørgsmål for at få nuancerne med. Overskriften “Myter om Kolesterol” er ikke mit udtryk, men Uffe Ravnskovs, speciallæge i intern medicin og i medicinske nyresygdomme. Vel nok en af de fagfolk, der har beskæftiget sig mest med kolesterol og dette livsvigtige stofs betydning for helbredet. Og som dokumenterer sine udsagn.

Det skal undertreges, at man skal skelne imellem Familiær Hyperkolesterolæmi (FH) og så alle os andre, der ikke har det. Det jeg skriver her, gælder udelukkende sidstnævnte flertal, altså dem, der IKKE har FH.

Desværre hersker der i den medicinske verden en tradition for ikke at stille kritiske spørgsmål ved forgængeres antagelser, ligesom der gør i andre akademiske fag som fx fysik, astronomi eller arkæologi. Næh – i faget medicin dyrkes den én gang fastslåede “sandhed”, ikke mindst om emner, der omhandler ernæring. Nu er det snart gået i arv i mange generationer af læger, at det bare er skadeligt at have et højt kolesteroltal, og at det er mættet fedt, der danner det.

Imidlertid findes der ikke noget seriøst studie, der dokumenterer, at mættet fedt danner kolesterol. Man har tjekket 17.000 studier i et metastudie på Karolinska, og man fandt intet.

Der er heldigvis også fagfolk, der siger det modsatte. Selv er jeg stor fan af den amerikanske ernærings-psykiater Georgia Ede – læs hvad hun skriver om emnet. 

Som Uffe Ravnskov skriver i bogen “Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt”:

“Det er simpelthen et bedragerisk mesterværk, at have overbevist den halve verden om, at for meget mættet fedt skader helbredet”.  

OM KOLESTEROL
Det er kroppen selv, der producerer kolesterol, når der er brug for det. Det er ikke hovedsageligt fra kolesterolholdig mad, man får tilført stoffet. Kroppen er simpelthen så smart indrettet, at den godt selv kan finde ud af, hvornår der er brug for hvor meget. Kolesterol er oven i købet så dyrebart, at det bliver genbrugt: det produceres af leveren, transporteres ud til kritiske områder i kroppen, der har brug for hjælp, og fragtes derefter tilbage til leveren igen til genbrug. Dette sker, med mindre selvfølgelig, at hele ens metaboliske system er gået i totalt ubalance – hvilket jo kan ske af mange grunde.

Konklusionen er, at du roligt kan nyde dit spejlæg såvel som din lamme- eller svinekotelet (fra fritgående grise) og samtidigt vide, at du ikke er i livsfare ved at spise, hvad vores forfædre har spist i årtusinder uden at få de mange livsstilssygdomme, vi har idag – og som netop er vokset eksplosivt i antal samtidigt med at myter som denne om kolesterol har været udråbt ideligt.

Jeg diskuterer dette prækære emne mere i indledningen af GAPS kogebogen. Hvor jeg også henviser til flere kilder, der har gjort sig den ulejlighed at sætte sig ind i det, før de har udtalt sig.

PS Svinefedt er lige så meget enkelt-umættet som mættet. Enkelt-umættede fedtsyrer er også dem, man finder en stor del af i olivenolie. Hvordan kan det være, at olivenolie anbefales i floromvundne vendinger, mens svinefedt frarådes fra officielt hold. Hvor er sammenhængen?

Artiklen er udgivet første gang i januar 2019
———————————

Januar 2021: Ny bog udgivet, som bl.a. diskuterer det tvivsomme i at sætte kolesterol i skammekrogen – “Sådan! – Medicinfri og 10 kg lettere” af Anders Bach

Pin It on Pinterest

Share This