De nyeste officielle kostråd anbefaler flere tørrede bælgfrugter. På GAPS-kuren bruger vi hvide bønner eller limabønner til humus, men kun velforberedte – se her, hvordan du laver dem lækre og nemmest mulige at fordøje, så du ikke får ondt i maven af dem.
Denne opskrift er til gapstere, der er ovre den første start af kuren og godt i gang med helingen. Tørrede bælgfrugter er alt for hård kost for nybegyndere. Selv når man er klar til at prøve, om man kan håndtere dem, skal de være forbehandlet som anvist her. Det kan lyde besværligt at bønnerne skal forberedes så grundigt, men det er det altså kun på det planlægningsmæssige plan. På det praktiske er det pærenemt.
Forbehandling af hvide bønner og limabønner:
- Sæt den mængde bønner, du vil lave, i blød i rigeligt koldt vand i 24 timer.
- Kasser vandet og dæk dem med nyt i en stor gryde med låg. Bring bønnerne i kog.
- Vandet skummes. Skru ned og lad dem simre under låg i 4 timer.
- 5 minutter før de tages af ilden tilsættes lidt salt.
- Hæld vandet fra, lad bønnerne køle af eller brug dem med det samme.
- Opbevar dem på køl i max 3 dage eller i lang tid i fryseren.
________________________________________________
Man kan med fordel koge en stor portion ad gangen og fryse i mindre, så man ikke behøver starte helt forfra hver gang, man skal bruge en lille portion.
Bønnehumus
4 personer
- 2 spsk sesamfrø
- 4 dl kogte hvide bønner eller Limabønner
- ½ – 1 dl olivenolie
- 1 fed hvidløg
- saft fra ½ citron
- ½ tsk stødt spidskommen
- ½ tsk salt
- 1 knivspids cayennepeber
1. Rist sesamfrøene let på en tør, hed pande og lad dem køle af.
2. Blend bønnerne med olien og tilsæt presset hvidløg, citronsaft, spidskommen, salt og cayennepeber. Kør det hele i blenderen, så det bliver en jævn masse.
3. Juster smagen. Måske skal den tilsættes lidt mere af det ene eller det andet.
TIPS
Godt sammen med oliven eller til stave af rå gulerod, blegselleri, rød peber og agurk. Alle med kendskab til GAPS-kuren vil vide, at rå grønsager heller ikke er for nybegyndere, men kun for personer, der er godt igang med helingen.
Det, der ikke spises inden 3 dage, kan med fordel fryses ned, da det ikke holder meget længere i køleskabet.isse skal ligge i blød i 12 timer og koges i mindst 1, før de kan klares af et næsten helet GAPS-mave.
Drop samtlige anvisninger på latterligt korte kogetider, der fx står skrevet på diverse emballage. Der står typisk alt for kort kogetid og i mange tilfælde intet om iblødsætning. Claus Meyer, som i øvrigt giver mig stor inspiration, må selv have en mave armeret af jern, siden han også anbefaler ubegribeligt korte kogetider i opskrifter med tørrede bælgfrugter. Er du en GAPS-person duer de OVERHOVEDET ikke – de giver ikke andet end voldsom mavepine. Lav dem som beskrevet her.
Ud over at undgå mavepinen sker der også det med bælgfrugter, når de sættes i blød, at de forfordøjes, således at de ikke binder sig til diverse mineraler, som så skylles ud med dem. Det er tit bedre at mineralerne reserveres til kroppens egne forskellige processer end at ryge ud med bønnerne. Den slags siger de officielle kostråd ikke meget om.