+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Med god grund er æbleflæsk en klassiker i det danske køkken!

1: det smager godt. 2: det mætter og nærer. 3: det skal laves af fritgående grise og gerne biodynamiske. 4: vi gider ikke spise kød med medicinrester, når vi er på GAPS-kur – som ikke bare er en genopbygnings-kur, den går også ud på at afgifte.

4 personer

  • 12-16 skiver friskskåret, fersk flæsk fra en fritgående gris
  • salt
  • 3 løg
  • 3 store madæbler

1. Steg flæskeskiverne på en mellemhed til hed pande. Drys med salt undervejs. Det kan godt tage et stykke tid at stege flæsk, så det bliver sprødt, omkring 20 minutter pr. pandefuld.

2. Har du mange skiver, og skal stege dem i flere omgange, kan du hælde overskydende fedt fra panden i en skål. Gem dette guld til anden stegning eller bagning. Det sidste hold fedt skal du ikke hælde fra. Læg det stegte flæsk på et fad, som holdes varmt ved 100 grader i ovnen.

3. Steg skiveskårne løg i det sidste hold fedt til de er næsten bløde. Tilsæt æblebåde, som steges møre sammen med løgene under låg.

4. Hæld løg og æbler over flæsket og server.

TIPS
Det er en klassiker at servere gris sammen med sauerkraut. Også godt sammen med grønsager som for eksempel kogt, dampet eller smørsauteret blomkål, spidskål, rosenkål, gulerødder eller grønærter. Opskrift og forklaring på kål-fermentering og hvad det er vigtigt at fokusere på, når man fermenterer for at få mad der virker medicinsk i GAPS-kogebogen.

Gem afgnavede ben til fondgryden!

Gem afskårne (ikke stødte) dele af æblerne til næste gang juice, hvis du “juicer”.

Ifølge GAPS-principperne skal man kun spise frugt som mellemmåltid. Det er fordi frugt generelt indeholder stoffer, der bremser den gode fordøjelse af mere fyldig mad. Dette gælder dog ikke for hverken æbler eller citroner – disse frugter er udmærkede at bruge i middagsretter, dog ikke på intro-kuren, og derfor en denne ret egnet til dem, der er på selve GAPS-kuren.

Svinefedt er enkeltumættet. Ligesom olivenolie. Og fedt fra fjerkræ.

Er du bekymret for kolesterol i fed mad – så læs her og få fat på min bog og få en kort gennemgang af hovedpointerne i hele snakken om fedt som ernæring. Spis derefter din æbleflæsk uden bekymring og med god appetit.

 

Pin It on Pinterest

Share This