+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Du er selv nødt til at være kritisk, når der luftes myter om kolesterol

Overskriften “Myter om Kolesterol” er ikke min, men Uffe Ravnskovs, speciallæge i intern medicin og i medicinske nyresygdomme. Vel nok en af de fagfolk, der har beskæftiget sig mest med kolesterol og dette livsvigtige stofs betydning for helbredet. Og som dokumenterer sine udsagn.

I modsætning til ham, som har sat sig ind i sagen, er det beklageligt, at adskillige andre læger udtaler sig om noget, de ikke ved særligt meget om. Såsom ernæring. Desværre hersker der i den medicinske verden en tradition for ikke at stille kritiske spørgsmål ved forgængeres antagelser, ligesom der gør i andre akademiske fag som fx fysik, astronomi eller arkæologi. Næh – i faget medicin dyrkes den én gang fastslåede “sandhed”, ikke mindst om emner, der omhandler ernæring. – Som ingen læger i dag bliver seriøst uddannet i på det medicinske fakultet – hvilket i sig selv gør det besynderligt, at mange af dem beredvilligt stiller sig til rådighed for medier, som igen beredvilligt citerer nogen, der ikke ved, hvad de taler om.

For et par år siden kunne man på dr.dk læse en udtalelse fra en dansk forsker, der gentager, hvad der har stået i nærmest samtlige medier i de sidste 40 år – at mættet fedt er skidt for helbredet, at man skal spise magert og kolesteroltallet bør være lavt. Til min glæde er artiklen blevet fjernet fra denne toneangivende hjemmeside, for den var så fuld af problematiske fejlslutninger og uimødegåede meninger, at jeg fik kaffen med den fuldfede sødmælk galt i halsen.

Før denne artikel blev heldigvis blev fjernet, har den alligevel ligget til fuld skue for tusinder af læsere, der atter engang har fået slået myten om kolesterol fast. Og det er jo en kendt sag, at jo flere gange en løgn bliver gentaget, jo mere fremstår den som en sandhed.

Fejlslutninger om mættet fedt og kolesterol er i den grad grad blevet tryllet om til sandheder. Som Uffe Ravnskov skriver i “Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt”:

“Det er simpelthen et bedragerisk mesterværk, at have overbevist den halve verden om, at for meget mættet fedt skader helbredet”.  

Jeg vil kun nævne en enkelt konkret oplysning om kolesterol, og det er, at det er kroppen selv, der producerer det, når der er brug for det. Det er ikke hovedsagligt fra kolesterolholdig mad, man får tilført stoffet. Kroppen er simpelthen så smart indrettet, at den godt selv kan finde ud af, hvornår der er brug for hvor meget. Kolesterol er oven i købet så dyrebart, at det bliver genbrugt: det produceres af leveren, transporteres ud til kritiske områder i kroppen, der har brug for hjælp, og fragtes derefter tilbage til leveren igen til genbrug. Dette sker, med mindre selvfølgelig, at hele ens metaboliske system er gået i totalt ubalance – hvilket jo kan ske af mange grunde. Konklusionen er, at du roligt kan nyde dit spejlæg såvel som din lamme- eller svinekotelet (fra fritgående grise, tak) og samtidigt vide, at du ikke er i livsfare ved at spise, hvad vores forfædre har spist i årtusinder uden at få de mange livsstilssygdomme, vi har idag – og som netop er vokset eksplosivt i antal samtidigt med at myter som denne om kolesterol har været udråbt igen og igen.

Jeg diskuterer dette prækære emne mere i indledningen af GAPS kogebogen. Hvor jeg også henviser til flere kilder, der har gjort sig den ulejlighed at sætte sig ind i det, før de har udtalt sig.

PS Svinefedt er lige så meget enkelt-umættet som mættet. Enkelt-umættede fedtsyrer er også dem, man finder en stor del af i olivenolie. Hvordan kan det være, at olivenolie anbefales i floromvundne vendinger, mens svinefedt frarådes fra officielt hold. Hvor en sammenhængen?

Artiklen er udgivet første gang i januar 2019
———————————

Januar 2021: Ny bog udgivet, som bl.a. diskuterer det tvivsomme i at sætte kolesterol i skammekrogen – “Sådan! – Medicinfri og 10 kg lettere” af Anders Bach

Pin It on Pinterest

Share This