Bakterierne i maven
De gode, de onde og de virkelig grusomme
Vi voksne rummer milliarder af livsnødvendige tarmmikrober, voksne i snit 2 kg.
En stor del af dem er bakterier, som lever i et fint afstemt hierarki af hundredevis af forskellige arter.
De kan groft dels op i 3 grupper:
- de gavnlige (probiotiske)
- de opportunistiske
- de skadelige (dysbiotiske) – eller passerende
I en god tarmflora er de gavnlige bakterier dominerende og støttes af de opportunistiske. Men hvis deres indbyrdes balance væltes af for eksempel medicin og ringe, forarbejdet mad samt mangel på fermenteret kost (probiotika), kan tarmfloraen udvikle sig til at blive skadelig for helbredet.
Leaky Gut
Giftige tarmbakterier kan gøre tarmvæggen, hvor en stor del af immunforsvaret sidder, utæt, og man kan få det, der kaldes ”leaky gut”, altså “lækkende tarm”. Dette giver en direkte adgang til blodbanen for substanser fra de giftige bakterier. Den strømmer som bekendt også forbi hjernen, så derfor kan ikke blot tarmen og immunforsvaret blive påvirket, det kan hjernen også!
“Alle sygdomme stammer fra tarmen”
Fænomenet syg i fordøjelsessystemet har været kendt i årtusinder, for allerede 400 år før Kristus sagde den moderne medicins fader Hippocrates, at “alle sygdomme stammer fra tarmen”.
Måske er det rigtigt, måske er det lige lovligt overdrevet. Hvad ved man?
Men noget kunne ihvertfald tyde på, at udsagnet er værd at efterprøve. Under alle omstændigheder er det godt, at det er kommet frem af mølposen igen.
Heldigvis
kan du selv gøre noget for at lappe en utæt tarmvæg, smide de virkeligt grusomme mikrober ud og få flere af de gode til at flytte ind. Giv GAPS-kuren et forsøg!
En én-gang-for-alle-kur
Vælger du at gøre det, skal du vide, at heling tager tid. Til gengæld er du sandsynligvis færdig med at gå på kur bagefter, da den ikke bare dæmper symptomer, men ændrer på din biokemiske tilstand, så du bliver rask.
Nogle bliver dog ikke helt raske, de nøjes med at få det bedre – dette afhænger af den enkeltes problematik.
Alle skal sætte mindst 1 1/2 år af til kuren, og nogle adskilligt flere – det kan fx være personer, der er ramt af alvorlig ME. Rettesnoren er, at man skal have været symptomfri i mindst 6 måneder, før man begynder at trappe ud af kuren.
GAPS-kuren er ikke et quick-fix!
Men bare rolig, du vil hverken lide nød eller sulte. Du skal spise de lækreste, hjemmelavede ting.
Fantasien sætter ingen grænser, men trænger du til inspiration,
kan du finde masser af opskrifter i GAPS kogebogen.
Læs mere
GAPS diagnoser fra A-Å