+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Ja-kuren

Afklaring? Ja tak!

I forhold til tarmfloraen kan det godt betale sig at få afklaret, hvilke slags “fejl og mangler”, man har at slås med, hvis man vælger at give GAPS-kuren et forsøg.

Nogle har særlige problemer
såsom for lidt mavesyre, candida, kan ikke kan nedbryde fedt, SIBO, histaminintolerance, er undervægtige og taber sig endnu mere. Problemer som disse og mange andre kan være klassiske symptomer på GAPS. Hvis du ikke tager hånd om dem helt fra starten, kan du ikke regne med at kuren kan hjælpe dig videre. Står du i stampe, er det derfor ikke nødvendigvis kuren, der ikke duer for dig, men måske dig selv, der ikke har forberedt dig godt nok.

Men det er aldrig for sent
at få facts på bordet om netop din biokemiske tilstand fra diverse analyser. Disse kan en uddannet GAPS-behandler hjælpe dig med at få lavet; alternativt en læge, der arbejder med funktionel medicin. I stedet for at bruge måneder på at stå i stampe og en formue på kosttilskud, som alligevel ikke hjælper, så brug pengene på en tur til en behandler i Danmark eller i udlandet, som ved noget om alt dette.

Der kan også være tilfælde,
hvor det kan være en god idé at supplere med andre behandlingsformer, fx biodynamisk kraniosakralterapi. En GAPS-behandler ved, om dette kan være relevant for dig.

GAPS er et registreret varemærke,
så det er forbudt at kalde sig GAPS-behandler hvis man ikke er certificeret som en sådan.

Rigtig mad? Ja tak!

Overskriften i GAPS-køkkenet er: hjemmelavet af GAPS-venlige råvarer. Vælg så vidt muligt øko-produkter og lad være med at stege i flerumættede olier – kurens formål er jo blandt andet at afgifte!

Basismad i GAPS-køkkenet er
hjemmekogt bouillon kogt på kød (eller fisk) og fond kogt på ben, klaret smør, smør, æg, animalsk fedt, kød og indmad, fisk og skalddyr, hjemmelavet sauerkraut, youghurt, creme fraiche og kefir, grønsager, frugt, nødder, mandler, kokos, kokosfedt, koldpresset olivenolie, mange slags modne oste, most, friskpresset grønsagsjuice, honning, tør vin, cider uden sukker, enkelte typer spiritus, rigtig kaffe (med måde) og te.

Når denne slags mad bruges som foreskrevet i “Gut and Psychology Syndrome”, heler de tarmvæggen og bidrager til en god tarmbakterieflora, som er afgørende for et godt helbred.

YT i GAPS-køkkenet er:
Di- eller polysaccarider, altså sukker, ufermenterede mælkeprodukter og stivelse af enhver art, (fx kartofler, ris, majs, quinoa og korn i enhver afskygning), soya, tilsætningsstoffer og forarbejdet planteolie. Alle mulige slags fancy og fantasifulde sukker- eller stivelsesarter duer heller ikke.

Åh nej, hvad så med lasagnen, rugbrødet, kagen?
– Tja, der er nok ikke andet at gøre end at vække sin indre opfinder. Der er masser af muligheder, men man skal lige lære at tænke lidt anderledes end man plejer i forhold til planlægning, indkøb og madlavning. Få eventuelt fat på GAPS kogebogen og se, hvordan du kan fremstille alverdens slags GAPS-venlig mad.

Når du er blevet fortrolig med principperne i GAPS-køkkenet,
er helings-projektet ikke så voldsomt, som det kan lyde først. Hvis dine eller din families problemer skyldes GAPS, kan du godt regne med, at du eller I får det bedre, som kuren skrider frem, og dermed får mere overskud.

Pin It on Pinterest

Share This