+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Anders Bachs bog “Sådan! Medicinfri og 10 kg lettere” ryger ind på min anbefalingsliste

Bogen er en modig, velskrevet og passende bredside til de fejlslagne officielle kostråd gennem 40 år. Det er ikke en kogebog, men en informativ og inspirerende blanding af forfatterens personlige fortælling, bakket op af nogle af verdens bedste fagfolks indspark, når det gælder spørgsmålet kost og helbred; her mere specifikt diabetes 2 og vægt. Altså klassiske GAPS-problematikker.

Mættet fedt og højt kolesterol ja tak
Anders Bach borer særligt i de 2 helt store svipsere, som sundhedsstyrelsen stadig forfægter, nemlig anbefalinger i forhold til fedtindtag samt kolesterolniveau. Han skriver befriende lige ud af posen, at der ingen – som i 0 – troværdig dokumentation findes for at det skulle være helbredsskadeligt at spise mættet mæt. Ligeså at der ikke findes belæg for at tro, at det skulle skade helbredet at have et kolesteroltal plus 5. I forhold til sidstnævnte forholder det sig faktisk omvendt: ”vær glad for dit høje kolesteroltal”, har læge og forsker Uffe Ravnskov, sagt i mange år. (Dog har han også altid understreget, at dette ikke gælder de få med familiær hyperkolesterolæmi).

– Egentlig er hans anbefaling ikke så sær, eftersom kolesterol er et vigtigt stof i forhold til mange forskellige biokemiske processer; så vigtigt, at leveren selv finder ud af, hvor meget, kroppen akut har brug for, og så værdifuldt, at den også sørger for, at det bliver genbrugt.

Det faktum, at medicinalfirmaerne er dem, der betaler for stribevis af studier, hvis konklusioner bliver formuleret som argument for at selv raske har brug for medicin, tages op, ligesom mediernes ikke ubetydelige rolle i hele denne misere bliver luftet.

Gør dine egne erfaringer
Min konklusion er: på grund af lægers (og jeg vil endda tilføje diætisters) generelle ringe uddannelse i ernæring samt sundhedsstyrelsens åbenlyse mangel på sund fornuft på dette felt er det sådan, at hvis man som ufaglært vil vide noget om, hvordan man selv bliver påvirket af den mad, man spiser, så må man undersøge det selv. Man må finde de kilder, man efterhånden erfarer, man kan stole på, og handle efter nye erfaringer. Research og indsamling af erfaring tager tid. Men det er en proces, og det er ens liv og helbred, det gælder. Det er relationen til ens familie, ens arbejdsliv, det hele. Hvad skal man med guld og grønne skove, hvis helbredet, det fysiske såvel som det mentale, skranter? Derfor er dette et spørgsmål om at prioritere.

Prioriter!
Anders Bach beskriver så fint og levende, hvordan han har prioriteret sit eget helbred, så han har fået højnet sin livskvalitet betragteligt. Det er op til læseren, om man har det samme mod og lyst til at bruge sin kritiske sans i forhold til at begynde på at bakke sig selv op. Heldigvis er der i forhold til livsstilsændring hjælp at hente hos fagfolk, der er gået deres egne veje (nogen af dem møder man også i bogen) så man behøver ikke nødvendigvis at opfinde den dybe tallerken selv. Hører du til dem, der har kroniske skavanker som diabetes 2 og overvægt, og som vil tagen skeen i egen hånd i forhold til dit helbred, kan denne bog være til stor inspiration.

Åbne sind efterlyses
Til slut et citat af fysiolog og psykolog, Ph.D. David Diamond, Florida: ”Det må være svært at acceptere, at teorien om, at kolesterol forårsager hjertesygdomme, er forkert. Jeg foreslår dog, at læger og forskere ser på de virkelige årsager til hjertesygdomme med et åbent sind og derigennem opnår respekt blandt kolleger. Patienterne vil drage fordel af evidensbaseret hjælp.”

Et rungende tak til Anders Bach for denne bog!

Note: tag ikke fejl. Bogen er udgivet på eget forlag og lever fuldt ud op til etablerede forlags standarder i forhold til indhold, layout, papirkvalitet og visuelle udtryk. Ikke for ingenting er forfatteren fotograf. Det er en dejlig bog at sidde med i hånden, du kan roligt købe den.

 

Pin It on Pinterest

Share This