Forskere fandt gemte og glemte data frem: intet belæg for, at kolesterol er skadeligt
Det nyere studie fra 2016, er baseret på tal fra 1968-73. Det er publiceret i British Medical Journey og konkluderer:
“At udskifte mættet fedt med flerumættet planteolie er med til at sænke kolesteroltallet. Men et lavt kolesteroltal sænker ikke risikoen for hjertekar-sygdom i forhold til et højt.”
I rapporten skriver forfatterne desuden, at der var flere dødsfald (+22%) blandt planteolie-spiserne, som fik lavere kolesterol af planteolien, end i kontrolgruppen.
Pudsigt, at man her har fisket gemte tal frem, der netop er indsamlet på den tid, hvor man havde vildt travlt med at udråbe, hvor farligt det er at spise mættet fedt. 2016-studiet viser som et af mange nyere studier om emnet, at denne antagelse er en skrøne. Den blev opfundet af en karimatisk herre med et nu tvivlsomt forskningsrenomé, amerikaneren Ancel Keys i 50erne. Og magtfulde fagfolk i toneangivende stillinger troede på ham. Inklusive redaktører på såkaldt anerkendte tidsskrifter, hvor de gerne publicerede holdninger fremfor resultater baseret på studier med anstændige designs. Enten var man for eller imod, og så stillede man ikke flere spørgsmål, og slet ikke som redaktør eller journalist.
Der findes ufattelige mængder at tvivlsom forskning i ernæring.
De kan være baseret på utroværdige designs og fremgangsmåder:
– “hvad synes du selv, du kan huske at du spiste for et år siden?” – som i et pågående studie /Kræftens Bekæmpelse med 50.000 deltagere inkl mig selv
– der kan være et minimalt antal deltagere. Fx deltog blot 38 kypriotiske mænd i et studie af Ancel Keys. Studiet fik en enorm betydning for vores opfattelse af fedtstoffer. Fik jeg forresten sagt, at det var midt under deres faste, han valgte at indsamle data om deres ernæring?
– man bruger kaniner som forsøgsdyr til et studie om en animalsk fødevare. Kaniner er som bekendt vegetarer.
– studier uden kontrolgrupper er ikke ualmindeligt
– der er desuden biased konklusioner, fx på grund af forfatternes hensyn til sponsorer og bevillinger, magtkampe, anseelse og hvad har vi.
Læs mere om kvaliteten af studier på videnskab.dk
Studier i ernæring kan også nemt blive uetiske
Hvis man går ud fra, at en bestemt fødevare, man vil undersøge, er skadelig for helbredet – hvem skal man så tildele den tvivlsomme tjans at være i gruppen, der skal indtage den? Desuden er kontrollerede, dobbeltblindede forsøg med mennesker i lukkede laboratorier som oftest umulige.
Der findes også dele af studier, der slet ikke er blevet publiceret
Bilag og extra tabeller osv. Et exempel på det giver forfatteren Nina Teicholz, der rekvirerede de faktiske data til en masse studier under research til bogen “The Big Fat Surprise”; hun opdagede således, at studiernes konklusioner ikke stemte overens med de data, der dannede grundlag for studierne. Man havde altså selv fundet på konklusionerne, så de stemte overens med en hypotese, mens de reele tal bare blev gemt væk i skuffen, hvor svært kunne det være.
Aldrig publicerede data hevet frem af skuffen i 2016
Forfatterne undersøgte det, de kalder for “den traditionelle hjerte-kar-hypotese” – og her hentyder de til Ancel Keys, som det lykkedes at bilde den halve verden ind, 1. at det er fedt, der gør os fede, 2. at mættet fedt gør os særligt fede og giver os hjerte-kar-sygdomme, 3. at det får kolesteroltallet til at stige og at det er skidt at have et højt kolesteroltal.
Forskere har i adskillige metastudier ledt efter troværdige kilder, der dokumenterer denne hjerte-kar-hypotese, men uden fangst. Fx fandt man i 2008 på Karolinska ikke dokumentation for hypotesen, da man tjekkede hele 17.000 studier. Og i 2016 kom så også dette studie.
Konklusionen er i sin fulde længde: At udskifte mættet fedt med flerumættet planteolie er med til at sænke kolesteroltallet. Men et lavt kolesteroltal sænker ikke risikoen for hjertekar-sygdom i forhold til et højt. Resultater fra the Minnesota Coronary Experiment understøtter en stigende dokumentation af, at ufuldstændig publikation har bidraget til, at man har overvurderet fordelene ved at erstatte mættet fedt med planteolier, rige på linolsyre.
Forfattere er Christopher E Ramsden, University of North Carolina, et al.