Honning-gravet laks smager himmelsk
Køb et par sider frosset vildlaks, tø dem op og læg dem sammen med en pasta af honnig, salt og dild. Det tager ingen tid, men man skal planlægge at lave den nogle dage før den skal spises.
2 vildlaksefiletter rækker til 8-10 personer (se også pkt 2)
- 2 frosne vildlakse-filetter
- 1 1/2 spsk havsalt
- 1 1/2 spsk honning
- 1 spsk grønne peberkorn
- 1 bundt frisk dild eller 2 spsk tørret
SE TIP
1. Tø fisken op. Den skal have været frosset i mindst 12 dage, så man sikrer sig at alle uønskede mikrober i den er døde og borte. Fisken skal jo ikke varmes op.
2. Hvis du kun graver 1 enkelt filet: skær siden over på langs eller på tværs og læg den ene halvdel i et fad, der kan gå i køleskabet. Graver du 2 filletter, så læg bare 1 af dem i fadet med kødsiden opad.
3. Dup de halve eller hele filletter tørre.
4. Skyl den friske dild, idet du lægger den i blød i vand i et par minutter og skyller den godt. Ryst vandet af og gentag processen med et nyt hold skyllevand. Dup den tør i køkkenrulle.
5. Stød peberkorn og salt i en morter
6. I en lille skål blandes dette godt med honning og klippet dild. Massér det godt sammen til et sej pasta, som nu placeres på den ene halvdel af laksen. Fordel det omhyggeligt og læg så den anden halvdel ovenpå med kødsiden nedad.
7. Dæk denne lakse-sandwich omhyggeligt med plastikfilm. Læg eventuelt noget (fx en skål) ovenpå laksen for at holde den i let pres.
8. Stil fisken på køl og den er klar efter 1 døgn. Holdbarhed 5 dage i køleskab.
Udskæring:
Brug en så lang, tynd og skarp kniv som muligt, helst en filletteringskniv. Læg en fiskeside på et skærebræt, men skrab kun dild-pastaen af på den del, du skal bruge. Når ét af fiskeskindene er skåret rene, og hvis du ikke skal servere det hele på én gang, kan du stadig bruge skindet til at lægge over den resterende fisk, som igen dækkes med plastikfolie og straks stilles i køleskab.
Særdeles god til gravet laks er
Rævesovs
- 1 tsk hel fennikel
- 2 spsk dijonsennel
- 2 spsk honning
- salt, peber
- dild, så meget du synes
1. Stød fennikel i en morter
2. Rør den sammen med sennep og honning og smag til med salt og peber.
3. Skyld dilden godt, dup den tør og hak den. Bland dilden i sovsen og server.
TIPS
Vær omhyggelig med hygiejnen, under fremstillingen, men også når fisken er færdigfermenteret og skal skæres i skiver. Vask hænder, før du håndterer den, og brug rene redskaber.
Samme fremgangsmåde kan du bruge til makrel og andre fede fisk.
Gravet fisk er anbefalet allerede fra intro-kurens fase 2. Det er pga nærings-indholdet, især fiskeolien, som bevares intakt i fisken, når den spises på denne facon.