+45 28 15 94 38 signe@gapskokken.dk

Denne opskrift på hyldeblomstdrik er med honning, som en GAPS-mave bedre tåler end sukker. Den smager virkelig godt, og den er frisk og læskende.

Du skal bruge

  • 50 store hyldeblomstskærme
  • 2 usprøjtede citroner
  • 75 g vinsyre
  • 1350 g uopvarmet/koldslynget honning
  • 3 l vand
  • evt. en lille sjat vodka til at skylle flasker med

Trækketid 5 døgn i køleskab

1. Klip de grove stilke af blomsterne og kom dem i en gryde eller stor skål med låg,
som du har plads til i køleskabet eller i en kold kælder. Læg også skyllede, skiveskårne citroner i.

2. Sæt 3 liter vand over til kog. Drys vinsyren over hylden og hæld det kogende vand over.

3. Imens blomsterhavet køler af til 35 grader, hvilket godt kan tage en time, kan du veje honningen af og samle den i en skål. Hæld den i gryden/skålen, når vandet er kølet ned.

4. Læg låg på gryden og stil den køleskabet. Hvis den ikke står koldt, begynder indholdet nemt
at mugne, når der ikke er tilsat atamon, hvilket der heller ikke skal!
Rør i den mindst 1 gang i døgnet.

6. Efter 5 døgn sies koncentratet. Hældes på flasker eller i fryser jævnfør nedenstående om opbevaring.

Serveringsforslag

  • Herlig fortyndet med danskvand og is , samt en citronskive eller et jordbær i.
  • Er der fest, kan du også lave en GAPS-cocktail med hyldeblomst, gin og limeskive spædet op med danskvand.

Opbevaring
Atamon er udelukket for en GAPS-mave, så her er 3 andre muligheder:

  • Gem så meget du kan i køleskabet, som du kan bruge af den første tid.
  • Frys koncentratet ned i mindre portioner. Det kan evt. være i isbakker.
  • Vask, skold og skyl flasker eller glas. Skold omhyggeligt, lad dryppe af og skyl så flaske og prop med vodka.

TIPS
Jeg anbefaler uopvarmet/ koldslynget honning til GAPS-varianten af den klassiske hyldeblomstdrik. For at bevare de gode egenskaber, uopvarmet honning har, skal det først tilsættes, når blomsterafkoget er kølet af til 34-35 grader.

Er man på GAPS-kur, skal man kun drikke honningsødede safter med måde, selvom det er en mono-sakkarid. (Dvs dens molekyler svæver frit rundt for sig selv og hænger ikke sammen flere ad gangen. Modsat sukker, hvis molekyler hænger sammen to ad gangen, og kartofler, ris og majs, som har hele kæder. Mere om hvorfor det er problematisk for en GAPS-person i GAPS-kogebogen) Selvom der skal en kæmpe portion honning i hele denne bryg, er det heldigvis kun en brøkdel af det, man får i sit glas, da portionen for det første er stor og da koncentratet også skal fortyndes.

Udgivet første gang i 2014.

Og så lige en kommentar om valg af sødemiddel: Googler man “Hyldeblomstsaft uden sukker” dukker der oceaner af opskrifter op. Men kigger man nærmere på ingredienslisterne ser man, at der som alternativ til sukker typisk foreslås en masse udgaver af sirup, såsom agavesirup. Eller stevia. Mht sirup, ja, så er det også sukker. Det er en di-sakkarid, som opfører sig præcis på samme måde i krop og fordøjelse som strøsukker. Så hvad er pointen med at skifte sidstnævnte ud med sirup? Det kunne jo være pga smagen. Men det tvivler jeg på. Derimod tror jeg, at det kommer til at lyde meget mere “sundt” eller “naturligt” når man nævner sirup i stedet for sukker.

Sukker og sirup er et kulhydrat der bestar af di-sakkarider 
– Men en di-sakkarid er en di-sakkarid, og så er det lige fedt, om det kommer i form af sukker eller sirup. Bruger man stevia går det ud over smagen. Har aldrig selv lavet denne portion med stevia, som så skulle sødes med hele 250 gram, og jeg kommer heller ikke til det, da jeg synes, at alt sødet med dette pulver smager afskyeligt. Er man på GAPS-kur er det i øvrigt kun frisk stevia i små mængder, der er okay at indtage.

Pin It on Pinterest

Share This