Hvilke mælkeprodukter er OK på GAPS-kuren?
Det er de typer, der har fået lov til at modne færdigt: hjemmelavet youghurt og creme fraiche, som har fermenteret i 24 timer ved 43 grader, kefir lavet med kultur eller en kefirsvamp, og en hel stribe af faste oste samt blå- og hvidskimmel oste. Mælkeprodukter som disse har mennesket spist i årtusinder, så det er tankevækkende, at så mange i Vesten indenfor de seneste 60 år pludselig har svært ved at tåle dem.
Men bare rolig – du kan komme til at kunne tåle de nævnte typer af mælkeprodukter igen, hvis du følger GAPS-protokollen, som den er beskrevet i Dr. Natashas bog.
Især den hjemmelavede youghurt og dens færdigt-fermenterede valle spiller en stor rolle i helingsprocessen under en GAPS-kur. Produktet indeholder så mange gavnlige bakterier, at den er værd at satse på at kunne inkludere i sin daglige kost igen.
Valle
Dr Natasha besynger hjemmelavet valle i høje toner som en vigtig medicinsk råvare (probiotika). Hvis du skal bruge valle til for eksempel at blande i 43 grader varm suppe for den medicinske virknings skyld, så er det youghurten, du skal dræne. Brug den for eksempel også i juice.
OBS, probiotika
Du skal sætte dig ind i, hvordan du begynder at tage probiotika, da dette kan være et særdeles kraftfuldt tilskud, som for de fleste ude af balance giver “die off” i starten af kuren, dvs der sker en afgiftning. Det kan være alt fra meget til lidt ubehageligt, og tempoet skal sættes efter hvordan det går.
Lidt om mælk og intolerance
Hvis du er en GAPS-person, kan du måske have svært ved at tolerere mælkeprodukter. Har du det, skal du vente, til du har helet dit fordøjelsessystem i tilstrækkelig grad til at begynde at inkludere dem i din kost igen. For en person med GAPS, er de sidste symptomer, der forsvinder, laktose- og /eller kasein-intoleransen. Det kan tage mere end et år inde i kuren, før man kan tåle bestemte typer af mælkeprodukter, men det er individuelt.
Hej Signe
Sidder her med din bog og skal lige vide – hvis man ikke tåler mælk ret godt, nøjes man så med den probiotiske saft fra sauerkraut i introkuren?
Hej Helle, ja, det er hvad der anbefales. Det forlyder dog, at de fleste mælke-intolerante godt kan klare vallen fra 24-timers youghurt fra et tidligt stadie. Det er jo også det rene guld, så måske kan du prøve at se hvordan det går, når du er godt igang. Men det er jo forskelligt hvor heftigt man reagerer på noget, man ikke tåler, og forskelligt hvor hurtigt – hvis overhovedet – man kommer over det. Man kan jo også supplere med noget probiotika i form af tilskud, men så skal du vælge noget, der passer til netop dig og din biokemi. Tilskud kan være som en nødløsning, men den probiotika der er i den fermenterede mad er at foretrække. God vind på introen!
Tak for svar 🙂
Du kan naturligvis også forsæge dig med afdryppet valle fra mælkekefir; MK er umiddelbart nemmere at fremstille end youghurt, og er også et stærkere probiotikum, så gå langsomt frem. Desuden er der andre probiotiske drikke som kumbucha og kvass – fremstilling af disse må du google dig frem til eller finde bøger med opskrifter på.