Det er luxus at have adgang til økologiske pluk selv jordbær
Det er skønt at kunne forsøde tilværelsen med dejlig moden frugt, når man nu ikke kan tåle strøsukker. Ikke mindst jordbær er smagfulde og anvendelige på mange måder. Friske – tørrede – frosne – eller endda syltede med lidt honning.
Men gå efter de økologiske. Frugt og grønt har intet indre rensningsanlæg, som dyr trods alt har, og derfor ryger alt, hvad der sprøjtes eller gødes med lige i produktet.
Bærrene kan du opbevare på mange måder, med mindre du spiser dem alle sammen friske! Her er nogle idéer:
FRISKE
-fx på din hjemmelavede 24-timers youghurt, til din GAPS-venlige is, med et kæmpe skefuld 24-timers creme fraiche, i drinks (læg et par stykker i iskold dansk vand, postevand, æblemost, tør hvidvin, honninghylde, med mere).
Opskrift på en rigtig lækker Jordbær Clafoutis findes i min kogebog.
FRYSNING
1. Skyl og af-has dem og dup dem tørre.
2. Læg dem i 1 lag pr frysepose og frys dem ind. Så er de ”løsfrosne”, dvs de hænger ikke sammen i en klump, og du kan nemt drysse så mange ud af posen, du har brug for ad gangen.
TØRRING
Når man smager et lille stykke tørret jordbær, er det tydeligt, at den smag, slikproducenter prøver at efterligne, ligner denne. Den er fantastisk intens og dejligt syrligt, sødt og friskt på en gang. Sukkerslik når dog ikke denne ægte vare til sokkeholderne.
1. Skyl og af-has jordbærrene, dup dem tørre.
2. Skær de mindste over i halve og de lidt større i eller 1/3 eller ¼ alt efter størrelse.
3. Fordel dem på ristene i de-hydratoren eller på en bageplade og tør dem på 7-9 timer. Bruger du ovnen skal den stå på 65 grader, det samme som de-hydratoren.
SYLTNING AF SMÅ JORDBÆR
1. Skyl og af-has bærrene.
2. Stil den lille gryde på vægten, nulstil og vej så jordbærrene.
3. Til 500 g små bær skal du tilsætte 100 g honning.
4. Læg låg på og lad honningen smelte natten over.
5. Giv bærrene et opkog på 2 min ved svag varme. Fjern evt skum.
6. Skold et par mindre rene sylteglas inkl. Låg og skyl dem med vaniljevodka i stedet for atamon. Hæld overskydende tilbage i flasken, det er der ingen grund til at smide ud.
7. Hæld de varme bær i glasset og sæt låg på.
Når glassene er kølet af, opbevares de i køleskab. I stedet for sylteglas kan du også hælde de syltede bær i små frysebeholdere og opbevare dem frosne.